みなさん、こんにちは。ビール好きの
myuyapです。
今回は、前回の続きでキプロス編Part②
日本では知られていないビールをご紹介します!
わたしが訪問したのは、ワイナリーが沢山ある地域オモドス村とロフー村です。まるで絵本の中のような雰囲気!とても素敵なところでした!山の上の村なので冬は雪が積もり、スキーも楽しめるそうです。
わたしはワイナリー見学とビールを飲むために、こちらに訪問しました。少しワイナリーについてご紹介します。
皆さんは青いワインをご存知ですか?

こちらのLinos Wineryでは、キプロス固有品種クシニステリ種でMediterranean BLUという青いワインを醸造しています。ブドウの皮の青い色素による天然の青色で地中海の青を表現したナチュールワインで、とても貴重だと言われています。



その後は、ニコシアのレストランでいただいて美味しかったOenou Yi のwineryに行き、ツアー&テイスティングをしました。宿泊施設とレストランも運営しているワイナリーで、広くて高級感もあり旅行にぴったりです。ぜひ次回はこちらに宿泊してみようと思います。

そして今回の旅の目玉、ロフー村Lofou Micro BreweryのBES BEERです。ロフーの街並みに溶け込むこちらのブルワリーは、ヘッドブルワーのKyriakosさんのお祖母さんのご自宅を改装されたそうです。

ブルワリーの前でカスケードホップを育てられており、ビールへの愛を感じます。


突然の訪問にも関わらず、ブルワリーツアーもさせていただきました。ありがとうございます!!



このBESの特徴的なキャラクターは、デザイナーの奥様が作られたそうです。BESのTシャツを購入したところ、日本人で着る人は初めてだと言われました!ブルワリーでは、ボトル詰めしたばかりの新鮮なビールをいただくことが出来ます。わたしはPILSとPOMEGRANATE SOURをいただきました。

POMEGRANATEの日本名はザクロです。この地域には自生しているそうで、あちらこちらで見掛けました。地域の特産物を使用したビールを作るのは、どの国も変わらないようです。キプロスのザクロを食べていないので想像ですが、ザクロのビールは甘味より酸味が強いので日本のザクロとは少し味が違うのかもしれません。

このPOMEGRANATE SOURはSOURらしく爽やかな酸味があり、のど越しも良くとても美味しいのですが、香りはスモーキーやワインのように香りに深みを感じる、とても奥深いビールでした。初めて飲むビールに、とても感動しました!まだラベルを貼っていないけど出来立てのチェリーのビールもあると伺い、そちらも購入しホテルでいただきました。POMEGRANATE SOURと同じく、とても綺麗な色、香り、味わいでした。ロフーでは、基本ビールはBESをおすすめしているようで、レストランやバーではBESとKEOを注文できます。


唯一Taverna KAMARESというレストランではドラフトのBESが飲むことが出来ます。冷えたKEOグラスで提供されましたが、ドラフトも最高の味わいでした!

BES BEERをほぼ全種類購入し、日本にも持って帰ってて自宅でも楽しんでいます。全て美味しいのですが、特にわたしはもっと購入してくれば良かったと後悔するほどSESSIONIPAが好みでした!美味しかったので、ぜひキプロスに訪問する方にはぜひ飲んでいただきたいです。おすすめです!
わたしは今回のキプロス訪問で、海を越えた国でも日本と同じく定番ビールがあること、地域に貢献しているクラフトビールがあること、新しくブルワリーを始める方々がいることを知りました。そして分断されている国でも、ビールで繋がる人々がいることにとても感動しました。
2回に渡ってお送りした、わたしのキプロス旅行記は、これにて終了です。最後までお読みいただき、ありがとうございました!それでは、またどこかで!
(以下、英訳)※ブログシステムの仕様上、改行がうまくとれず読みにくい点は何卒ご容赦ください!
Hello everyone.I'm myuyap, a beer lover.
Following on from last time, this is the
second part of my Cyprus series.
I'll be introducing some incredibly
delicious beers that aren't well known in Japan!
We visited the villages of Omodos and Rokh,
which have many wineries.
It's like a fairy tale world! It's a truly
wonderful place!
The villages are on top of the mountains,
so they are covered in snow in the winter and you can enjoy skiing.
I visited here to tour the winery and drink
beer.
Let me introduce you to the winery a little
bit.
Do you know blue wine?
At Linos Winery, they brew a blue wine
called Mediterranean BLU using the Xynsteri grape variety, which is endemic to
Cyprus. It is a nature wine that expresses the blue of the Mediterranean Sea
with a natural blue color caused by the blue pigment of the grape skins, and is
said to be very precious.
After that, we went to Oenoui Winery, where
we enjoyed a restaurant in Nicosia, and had a tour and tasting. This winery
also operates accommodation and restaurants, and is spacious, luxurious, and
perfect for traveling. I would like to stay here next time.
And the highlight of this trip is BES BEER
from Lofou Micro Brewery in Lofou Village.
This brewery, which blends in with the
townscape of Lofou, was renovated from the home of head brewer Kyriakos'
grandmother.
Cascade hops are grown in front of the
brewery, and you can feel the love for beer.
Despite our sudden visit, Kyriakos-san
kindly gave us a tour of the brewery. Thank you very much!!
It seems that the designer's wife created
this BES characteristic character.
When I bought a BES T-shirt, someone told
me I was the first Japanese person to wear one! This is my first time as a
Japanese person and I am very happy.
At the brewery, you can enjoy fresh beer
that has just been bottled. I had PILS and POMEGRANATE SOUR.
POMEGRANATE's Japanese name is ZAKURO. It
grows wild in this region, and I saw it here and there. It seems like every
country makes beer using regional specialties. I've never eaten Cypriot
pomegranates, so this is just my guess, but pomegranate beer is more sour than
sweet, so it may taste a little different from Japanese pomegranates.
POMEGRANATE SOUR has a refreshing sourness
typical of sour beers, and is easy to drink and delicious, but the aroma is
smoky or wine-like, making it a very deep beer. It was my first beer and I was
very impressed!
I heard that they also had a freshly brewed
cherry beer that hadn't been labeled yet, so I bought that as well and enjoyed
it at the hotel. Like POMEGRANATE SOUR, the color, aroma, and taste were
beautiful.
BES seems to be the standard recommended
beer in Lohu, and you can order BES and KEO at restaurants and bars.By the way, Taverna KAMARES is the only
restaurant that serves BES draft beer. The draft beer served in a chilled KEO
glass was delicious!
I bought almost all the types of BES BEER
and brought them back to Japan to enjoy at home.
They were all delicious, but I especially
liked SESSION IPA, and I regret not buying more! It was so delicious that I
would definitely recommend it to anyone who comes to Cyprus. Highly
recommended! You'll regret it if you don't drink it!
During my visit to Cyprus, I learned that
countries across the ocean have standard beers just like Japan, that there are
craft beers that contribute to the local community, and that there are people
who are starting new breweries. I was also deeply moved by the fact that even
in a divided country, there are people who are connected by beer.
This concludes my two-part Cyprus
travelogue.Thank you for reading to the end! See you
again somewhere!
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